Pizza van speltmeel |
Dit recept is voor 2 personen.
De bodem
- 250 gram volkoren speltmeel
- ca. 125 ml water
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 theelepel zeezout
- 2 theelepels gist
- 1 eetlepel gedroogde italiaanse kruiden (optioneel)
De saus
- 1 blik tomatenblokjes in saus (400 g)
- 1 klein blikje tomatenpuree (70 g)
- chilipoeder naar smaak (kwart theelepel)
- 1 halve ui, gesneden
- 1 teen knoflook, gesneden
Het beleg
Je kunt de pizza natuurlijk beleggen met alles wat je maar lekker vindt of bijvoorbeeld de restjes groenten die je nog over hebt. Voor deze pizza heb ik zelf gebruik gemaakt van courgette en olijven.
De pizza maken:
Leg de pizzabodem op een met bakpapier bedekte bakplaat. Verdeel de tomatensaus over de gehele bodem gelijkmatig uit. Scheur nu de mozarella in kleine stukken en verdeel over de pizza. Verdeel ook de olijven over de pizza. Hierna beleg je de pizza met de courgetteplakjes. Wanneer er te weinig courgette is, verdeel je ze iets ruimer en wanneer je er te veel hebt, laat je minder ruimte tussen de plakjes of leg je ze over elkaar heen.
Rasp nu de kaas over de pizza heen totdat alles goed bedekt is.
Tot slot bak je de pizza in een voorverwarmde oven van 225 graden ca. 20 minuten. Controleer na 15 minuten hoe ver de pizza is. Je kunt de grill nog even aanzetten om de bovenkant mooi bruin te laten worden.
Je kunt de pizza natuurlijk beleggen met alles wat je maar lekker vindt of bijvoorbeeld de restjes groenten die je nog over hebt. Voor deze pizza heb ik zelf gebruik gemaakt van courgette en olijven.
- 1 courgette in plakjes, heel fijn gesneden of geschaafd met een kaasschaaf
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
- 1 eetlepel balsamico azijn
- zout en peper naar smaak
- 1 bol mozarella
- ca. 80 gram Pecorino kaas
- ca. 20 zwarte olijven in ringen gesneden
De pizza maken:
Leg de pizzabodem op een met bakpapier bedekte bakplaat. Verdeel de tomatensaus over de gehele bodem gelijkmatig uit. Scheur nu de mozarella in kleine stukken en verdeel over de pizza. Verdeel ook de olijven over de pizza. Hierna beleg je de pizza met de courgetteplakjes. Wanneer er te weinig courgette is, verdeel je ze iets ruimer en wanneer je er te veel hebt, laat je minder ruimte tussen de plakjes of leg je ze over elkaar heen.
Rasp nu de kaas over de pizza heen totdat alles goed bedekt is.
Tot slot bak je de pizza in een voorverwarmde oven van 225 graden ca. 20 minuten. Controleer na 15 minuten hoe ver de pizza is. Je kunt de grill nog even aanzetten om de bovenkant mooi bruin te laten worden.
Ik heb je recept geprobeerd met wat eigen toevoegingen in de groenten (paprika, champignons en tomaat toegevoegd en naast mozzarella ook parmezaanse kaas) en het was echt heerlijk! Ik gebruik ook altijd speltmeel voor het het brood en ik had geen idee eigenlijk hoe het dan met pizza moest.. nu wel, dus heel erg dank je wel voor het plaatsen van dit recept!
BeantwoordenVerwijderenDank je wel Petra! Fijn om te horen dat je er wat aan hebt en dat het recept goed gelukt is. Ik ben zelf ook fan van speltmeel en het is super gezond.
VerwijderenIk maak altijd pizza bodem van zuurdesem en volkorenmeel. Ook heel lekker.
BeantwoordenVerwijderenLekker, heb je daar ook een recept van Inge?
BeantwoordenVerwijderenBlij dat ik je recept heb gevonden. Het deeg en de saus (zonder chili gedaan) waren echt heerlijk. Zelfs mijn man vond het lekker. Hij is namelijk een hele moeilijke eter.
BeantwoordenVerwijderenLeuk om te horen Cynthia! Als je de basis hebt, kun je zelf lekker varieren met beleg en smaken door de saus of het deeg. Veel kookplezier.
VerwijderenGoed recept en heerlijke pizza. Enige puntje is de oventijd. Pizza was bij mij op 225 graden na zo'n 12 minuten al helemaal krokant en klaar! Bij 20 mminuten zou de onderkant zwart zijn.
BeantwoordenVerwijderen