Pagina's

dinsdag 23 oktober 2012

Gezonde pizza van volkoren speltmeel

Pizza van speltmeel
De traditionele pizzabodem wordt van gewone tarwebloem gemaakt. Volkoren bloem is al een veel beter alternatief. Het smaakt intenser, vult beter en bevat meer vezels. Een nog beter alternatief is speltmeel. Spelt schijnt een aantal gezondheidsvoordelen te hebben boven reguliere tarwebloem. Bovendien heeft het minder bemesting nodig en is dus minder belastend voor het milieu. Het bevat wel gluten en is dus niet geschikt voor mensen met gluten-intolerantie. In natuur- en reformwinkels is het goed te verkrijgen. Je kunt er ook gewoon brood en koekjes mee bakken. De genoemde hoeveelheid bloem in recepten kan vervangen worden voor speltmeel.

Dit recept is voor 2 personen.

De bodem
  • 250 gram volkoren speltmeel 
  • ca. 125 ml water 
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie 
  • 1 theelepel zeezout 
  • 2 theelepels gist 
  • 1 eetlepel gedroogde italiaanse kruiden (optioneel)
Doe alle ingrediƫnten in een schaal of kom en kneed goed door totdat er een elastisch deeg ontstaat. Wanneer het te plakkerig is, kan er wat extra meel bij en als het te droog is wat extra water. Maak er een bol van en laat afgedekt 1 uur rusten. Na 1 uur kan het deeg uitgerold worden met een deegroller. Maak er 1 grote of 2 normale pizza's van (verdeel het deeg dan in 2 gelijke stukken). Voorkom plakken door wat bloem op het werkvlak te doen. De pizzabodem hoeft niet helemaal rond te zijn, ten slotte is het alleen maar meegenomen als iedereen kan zien dat het een zelfgemaakte bodem is! Zorg er wel voor dat de bodem overal van ongeveer gelijke dikte is, dit is belangrijk in verband met een gelijkmatige garing.

De saus
  • 1 blik tomatenblokjes in saus (400 g) 
  • 1 klein blikje tomatenpuree (70 g) 
  • chilipoeder naar smaak (kwart theelepel) 
  • 1 halve ui, gesneden 
  • 1 teen knoflook, gesneden 
Meng alle ingrediƫnten door elkaar in een schaal of kom en pureer met de staafmixer of doe alles in een keukenmachine. Proef even en voeg naar smaak nog wat chili toe wanneer je van een pittige tomatensaus houdt.

Het beleg

Je kunt de pizza natuurlijk beleggen met alles wat je maar lekker vindt of bijvoorbeeld de restjes groenten die je nog over hebt. Voor deze pizza heb ik zelf gebruik gemaakt van courgette en olijven.
  • 1 courgette in plakjes, heel fijn gesneden of geschaafd met een kaasschaaf 
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie 
  • 1 eetlepel balsamico azijn 
  • zout en peper naar smaak 
  • 1 bol mozarella 
  • ca. 80 gram Pecorino kaas 
  • ca. 20 zwarte olijven in ringen gesneden 
Doe de geschaafde courgette in een diep bord of lage schaal en meng goed met de olijfolie, balsamico azijn, zout en peper. Hierna zeker een half uur laten staan zodat de smaken kunnen intrekken.

De pizza maken:

Leg de pizzabodem op een met bakpapier bedekte bakplaat. Verdeel de tomatensaus over de gehele bodem gelijkmatig uit. Scheur nu de mozarella in kleine stukken en verdeel over de pizza. Verdeel ook de olijven over de pizza. Hierna beleg je de pizza met de courgetteplakjes. Wanneer er te weinig courgette is, verdeel je ze iets ruimer en wanneer je er te veel hebt, laat je minder ruimte tussen de plakjes of leg je ze over elkaar heen.
Rasp nu de kaas over de pizza heen totdat alles goed bedekt is.

Tot slot bak je de pizza in een voorverwarmde oven van 225 graden ca. 20 minuten. Controleer na 15 minuten hoe ver de pizza is. Je kunt de grill nog even aanzetten om de bovenkant mooi bruin te laten worden.



7 opmerkingen:

  1. Ik heb je recept geprobeerd met wat eigen toevoegingen in de groenten (paprika, champignons en tomaat toegevoegd en naast mozzarella ook parmezaanse kaas) en het was echt heerlijk! Ik gebruik ook altijd speltmeel voor het het brood en ik had geen idee eigenlijk hoe het dan met pizza moest.. nu wel, dus heel erg dank je wel voor het plaatsen van dit recept!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Petra! Fijn om te horen dat je er wat aan hebt en dat het recept goed gelukt is. Ik ben zelf ook fan van speltmeel en het is super gezond.

      Verwijderen
  2. Ik maak altijd pizza bodem van zuurdesem en volkorenmeel. Ook heel lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lekker, heb je daar ook een recept van Inge?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Blij dat ik je recept heb gevonden. Het deeg en de saus (zonder chili gedaan) waren echt heerlijk. Zelfs mijn man vond het lekker. Hij is namelijk een hele moeilijke eter.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te horen Cynthia! Als je de basis hebt, kun je zelf lekker varieren met beleg en smaken door de saus of het deeg. Veel kookplezier.

      Verwijderen
  5. Goed recept en heerlijke pizza. Enige puntje is de oventijd. Pizza was bij mij op 225 graden na zo'n 12 minuten al helemaal krokant en klaar! Bij 20 mminuten zou de onderkant zwart zijn.

    BeantwoordenVerwijderen