Pagina's

woensdag 2 november 2011

Boerenkooltaartje met appel

Boerenkooltaartje met appel

Boerenkool: iedereen kent de groente wel van de stamppot met boerenkool. Een typisch nederlands wintergerecht. Boerenkool zit vol met ijzer en calcium en leent zich voor meer dan alleen de stamppot. Je kunt er bijvoorbeeld een lekkere taart van maken. Weer eens wat anders met deze rustieke kool. Als je ongesneden boerenkool koopt let er dan op dat de randen van de kool er net zo fris en groen uitzien als de rest van de kool. Je kunt 'm ook voorgesneden kopen en er is zelfs diepvries boerenkool te koop in handige deelblokjes.

De taartjes die ik heb gemaakt zijn voor een lunchgerechtje, maar je kunt natuurlijk ook gewoon de hoeveelheden aanpassen en er een mooie grote taart van maken voor het avondeten.

Voor 2 taartjes:

- 1 geschilde aardappel in hele kleine stukjes gesneden, paar plakjes apart houden
- 1 geschilde Breaburn appel in hele stukjes gesneden, paar plakjes apart houden
- 4 plakken filodeeg
- 1 ei
- 2 volle eetlepels creme fraiche
- 4 eetlepels geblancheerde boerenkool (haal goed het vocht eruit)
- zout
- peper
Verder heb je 2 kleine bakvormen nodig en wat bakpapier.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Klop het ei goed los met de creme fraiche en voeg zoet en peper toe. Wanneer de boerenkool geblancheerd is, druk dan goed het vocht eruit en voeg het toe aan het eimengsel. Als de boerenkool te nat is, wordt het deeg nat in plaats van lekker knapperig. Voeg de gesneden appel en aardappel toe en roer nogmaals door, hou wat plakjes apart.

Doe bakpapier in de vormpjes en doe per vormpje 2 plakjes filodeeg erin. Zorg ervoor dat de randen dicht zijn en er geen ei uit kan lopen wanneer ze gevuld zijn. Het filodeeg wat over de rand uit komt, gebruiken we straks om het pakketje dicht te vouwen. Vul de vormpjes nu, niet helemaal tot de rand, met de vulling van ei, boerenkool, aardappel en appel. Tot slot leg je op de bovenkant wat plakjes appel en hier bovenop wat plakjes aardappel. Vouw het filodeeg dicht.

De taartjes gaan nu zeker een half uur de oven in, hou in gaten of ze niet te zwart worden aan de bovenkant. Zet eventueel de oven iets lager en doe ze er dan wat langer in.

Haal ze eruit wanneer ze gaar zijn, haal ze voorzichtig uit de vormpjes en eet smakelijk. Let er op dat de vulling heel warm kan zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten