Pagina's

woensdag 5 oktober 2011

Linzenballetjes

Linzenballetjes
Linzen zijn ontzettend veelzijdig, je kunt ze gebruiken in bijvoorbeeld curry's, soepen en stoofpotjes. Er zijn verschillende kleuren en soorten linzen: rode/oranje, groene, bruine, grijze, gele en zwarte. De rood/oranje linzen zijn goed toepasbaar in bijvoorbeeld soepen, omdat de kooktijd kort is en ze snel stuk koken.
Voor dit gerecht gebruik ik de groene linzen. Ze hoeven niet geweekt te worden, controleer wel even of er geen kleine steentjes tussen zitten. Als je ze wel eerst weekt, verkort dit de kooktijd. Evenals de andere soorten peulvruchten bevatten ze veel eiwitten, vezels en mineralen zoals ijzer en magnesium. De vezels in linzen geven een langer verzadigd gevoel wat erg handig is als je op gewicht wil blijven of af wil vallen.

Wat heb je nodig voor ca. 15 balletjes?

- 150 gram groene linzen
- sjalotje/halve rode ui
- 1 teentje knoflook
- 2 theelepels komijn
- 2 theelepels mosterdzaad
- 1 halve rode peper
- 1 eetlepel geschaafde amandelen
- 1 eetlepel kappertjes
- 1 ei (los geklopt)
- zout en peper
- 3 eetlepels volkorenbloem
- kikkererwtenmeel op een bord

Kook de linzen 30-45 minuten of 20-30 minuten als je ze eerst hebt laten weken in water. Intussen maak je de mix van specerijen. Doe het sjalotje, de knoflook, komijn, mosterdzaad, de peper en amandelen in een vijzel en maal de ingrediƫnten samen om de smaken vrij te laten komen. Hierna maak je ze zachtjes warm in een pannetje met een beetje olijfolie.

Giet de linzen af en maal ze grof met een blender. Doe de specerijen, kappertjes, ei, zout, peper en volkorenbloem bij de linzen. Roer alles goed door. Zet het mengsel, als het niet warm meer is, in de koelkast om het wat stijf te laten worden.


Wanneer het mengsel koel is, kun je de balletjes makkelijker vormen. Als je handen te veel plakken, doe je wat bloem op je handen. Haal ze door het kikkererwtenmeel voor een knapperig jasje. Verwarm voldoende olie in een pan. Haal de balletjes even door het kikkererwtenmeel en bak ze in de olie goudbruin en knapperig.

Serveer ze met een lekker dipsausje als vegetarische snack.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten