Pagina's

woensdag 23 november 2011

Pepernoten-chocoladetaart

Pepernoten-chocoladetaart
Gisteravond was ik bij een goede vriend eten en we waren aan het kletsen over eten en kwamen zo op het idee van een taart in het thema van Sinterklaas. Een knapperige bodem van kruidnoten en een vulling van iets met chocolade. Het was even uitproberen, maar er is een lekkere taart uitgekomen. Niet zo verantwoord, maar af en toe mag je wel wat lekkers.

Neem een klein stukje en eet niet direct de halve taart op. Ik geef toe, dat is wel lastig, want hij is erg smakelijk :) Ik heb geen boter gebruikt en in plaats daarvan ei toegevoegd en wat magere kwark. In plaats van volle slagroom, heb ik slagroom met een lager vetpercentage gebruikt.
Als je hier creatief mee omgaat, kun je ongezonde recepten ook iets verantwoorder maken.

Wat heb je allemaal nodig?

- bakpapier
- bakvorm
- 100 gram kruidnoten
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 50 gram monchou
- 100 gram pure chocolade
- 100 ml slagroom met een lager vetpercentage
- 1 kleine eetlepel vanille extract
- 2 eieren
- 3 volle eetlepels magere kwark

Verwarn de oven voor op 180 graden. Maal 100 gram pepernoten in een machine of in een vijzel, maar met een schone theedoek en wat slagkracht werkt het ook. Er mogen best wat grotere stukjes tussen blijven zitten. Klop 1 ei los en meng door de pepernoten. Doe bakpapier in een bakvorm en bedek de bodem met de pepernoten. Druk even goed aan zodat de bodem goed bedekt is. Zet in de oven voor 10-15 minuten.

Intussen maak je de vulling. Hiervoor smelt je de chocolade in de magnetron of boven een pannetje heet water. Voeg 50 gram Monchou toe en 100 ml slagroom en meng het geheel goed door. Klop 1 ei los en roer het erdoor. Tot slot voeg je de vanille, suiker en kwark toe en zorg je ervoor dat alles echt goed gemixt is met elkaar.

Doe de vulling op de bodem en zet in de oven voor 20-25 minuten. Zet de oven uit, doe de deur open en laat nog even staan in de oven. Neem de taart, als de oven is afgekoeld, uit de oven en laat goed afkoelen en hierna koud worden in de koelkast. Deze taart is vrij machtig, dus zorg dat je er een plekje voor vrij hebt...eet smakelijk!

1 opmerking:

  1. Welke maat taartvorm gebruik je ? Heb alles verdriedubbeld met een maatvorm van ongeveer 30 cm !

    BeantwoordenVerwijderen